Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca

Čak 90% bolesti zuba i usne šupljine nastaje zbog – loše higijene!

No, čak ni dobra higijena, poput redovnog četkanja i upotrebe zubnog konca, ne može spriječiti stvaranje zubnog kamenca. Podložnost stvaranju plaka ili zubnog kamenca ovisi od osobe do osobe, kao i od navika i hrane i pića koja konzumiramo (poput pušenja, crne kave, vina, slatkiša, itd.).

Što je plak, a što zubni kamenac?

Plak su ljepljive bezbojne naslage bakterija koje se talože na zubima. On nastaje kada hrana koju konzumiramo sadrži ugljikohidrate (poput šećera) na čemu se bakterije razmnožavaju i stvaraju kiseline koje oštećuju zubnu caklinu. Plak se na zubima počinje stvarati 4 do 12 sati nakon četkanja, stoga je potrebno prati zube barem dva puta dnevno.

Zubni kamenac nastaje mineralizacijom plaka. To su tvrde naslage koje najčešće možemo uočiti u području donjih prednjih zubi sa unutarnje strane. Snažno se vežu za zube i potpuno ukloniti ih može samo stomatolog. Zubni kamenac olakšava nastajanje karijesa te uzrokuje upalu zubnog mesa.

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca znači profesionalno uklanjanje svih zubnih naslaga – plaka, kamenca, ali i mrlja od hrane ili pušenja. Ono se ubraja u potpuno bezbolne stomatološke postupke i nije potrebna anestezija. Zube možemo očistiti ultrazvučnim odstranjivanjem tvrdih i mekih zubnih naslaga i pjeskarenjem zuba sa interdentalnim čišćenjem.

No, osim profesionalnog čišćenja, ljudi često pribjegavaju kućnim metodama čišćenja kamenca – poput četkanja sodom bikarbonom ili ispiranjem usne šupljine jabučnim octom. Ove metode mogu biti opasne, iako opasnosti nisu velike. Ali, svakako su neučinkovite. Razlog tome je što je nakon čišćenja kamenca potrebno ispolirati površinu zuba kako bi ona bila glatka i manje podložna stvaranju kamenca, a samim time i karijesa.

Ultrazvučno odstranjivanje tvrdih i mekih zubnih naslaga

Ultrazvučno odstranjivanje tvrdih i mekih zubnih naslaga je potpuno bezbolno i traje dvadesetak minuta. Jedino se može javiti osjetljivost na područjima u blizini vrata zuba. Ultrazvučni aparat prilikom uklanjanja ne uzrokuje oštećenja na zubnoj caklini. Nakon uklanjanja u Dental centru Čes obavezno je i poliranje zubi.

Pjeskarenje zuba sa interdentalnim čišćenjem

Pjeskarenje je također jedna od tehnika čišćenja zubi koja im vraća prirodnu boju i sjaj. Aparat pod tlakom izbacuje sitna zrnca pijeska i na taj način uklanja naslage i pigmente na zubima nastale pušenjem ili konzumiranjem kave, vina i sličnih tamnih pića. Pjeskarenje je također potpuno bezbolan postupak, a kako bi dobili najbolji rezultat prije svakako preporučujemo uklanjanje kamenca.

Stvaranje plaka i zubnog kamenca ne možemo izbjeći, ali redovitom higijenom možemo njihovo nakupljanje usporiti i držati pod kontrolom.


Čišćenje zubnog kamenca

vrijeme čitanja: 2 min