Dentalna implantologija

Dentalna implantologija

Što je dentalna implantologija?

Dentalna implantologija stomatološka je grana koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje ili donje čeljusti. Stara je oko 40 godina, a do danas je potpuno tehnološko usavršena i klinički potvrđena disciplina.

Zubni implantati su vijci, odnosno nadomjesci od plemenitog metala titana koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Titan je biološki najkompatibilniji materijal za ljudsku kost. Također, ugradnjom implantata izbjegavamo brušenje susjednih zubi, kao i nošenje mobilnih proteza. Trajnost implantata je doživotna, a komplikacije su rijetke. U Dental centru Čes rabimo Nobel Biocare i Astra Tech sustave implantata.

Postupak ugradnje implantata

Ugradnja implantata provodi se pod lokalnom anestezijom i u potpunosti je bezbolna. Na odabrano mjesto ugrađuje se vijak od titana (zubni implantati), koji se ostavlja 3 – 6 mjeseci da sraste sa kosti. Postupak srastanja naziva se oseointegracija i ključan je za uspjeh terapije. Nakon toga implantat se otvara i kroz 2 – 4 tjedna zubno se meso oblikuje kako bi se dobio prirodan izgled (kao da zub izrasta iz mesa). Slijedi protetski dio terapije – izrada zuba koji nedostaje.

Nakon ugradnje implantata vrlo je važno održavati pravilnu oralnu higijenu. Preporuča se korištenje interdentalnih četkica, konca i tuša za zube. Posjeti zubaru trebaju biti češći nego uobičajeno, najmanje 2 puta godišnje, a svake dvije godine potrebno je i snimiti rendgenskom snimkom stanje implantata (ortopantomogram).

Cijena ugradnje implantata

Jedini ograničavajući faktor ugradnje implantata je cijena. Na sreću, cijena ugradnje implantata u Dental centru Čes je pristupačna, dok je kvaliteta ugradnje jednaka. Razlog visoke cijene ovakvog liječenja su vrlo skupi materijali, tehnologija i razina stručnosti.

Naravno, za većinu problema sa nedostatkom zuba postoje jednostavnija i jeftinija rješenja, no zubni implantati, tj. implantološka terapija daje dodatnu kvalitetu, udobnost, kao i trajnost i funkcionalnost.

 


Dentalna implantologija

vrijeme čitanja: 1 min