Interdentalne četkice

Zašto je važno koristiti interdentalne četkice?

Kao što im i samo ime kaže, interdentalne četkice koriste se za čišćenje prostora između zubi. Imaju istu funkciju kao i zubni konac – uklanjanje hrane i plaka iz područja do kojih ne možemo doprijeti četkicom za zube. Gingivitis i ostala stomatološka stanja prouzročena su hranom i plakom zaostalim u međuzubnim prostorima. Upravo za prevenciju takvih stanja koriste se interdentalne četkice. Ove su četkice većinom jednokratne i dolaze u različitim veličinama.

Svakodnevno korištenje interdentalnih četkica jednako je važno kao i pranje zubi. Iako korištenje interdentalnih četkica sve više dobiva na popularnosti, velik broj ljudi i dalje nije upoznat sa čišćenjem interdentalnog plaka. Glavni razlog korištenja ovih četkica je prevencija upala i oticanja desni. Naime, nakon obroka, sitni komadići hrane se talože između zubi. Njihovim raspadanjem dolazi do razvoja bakterija i stvaranja plaka što može dovesti do problema sa desnima. Osobe koje su bile izložene takvim problemima znaju koliko bolna upala desni može biti. Stomatološko uklanjanje plaka kompliciranije je i bolnije od svakodnevne njege i čišćenja interdentalnog prostora. Iako je svima poznato da se hrana nakon objeda nakuplja i u međuzubnom prostoru, mnogi, unatoč tome, zanemaruju važnost temeljitog čišćenja zubi interdentalnim četkicama.

Korištenje zubnog konca također je učinkovito, ali poprilično staromodno i nepraktično. Konac je kompliciraniji za korištenje pa čišćenje zubi koncem ne polazi svakome za rukom, dok se interdentalne četkice mogu koristiti jednom rukom, baš kao i obične četkice za zube. Također, zubni konac može prouzročiti krvarenje desni, što se pri korištenju interdentalne četkice događa znatno rijeđe. Interdentalne četkice često su korištene od strane stomatologa i osoba koje su spoznale važnost čišćenja međuzubnog prostora i to iz više razloga: jednostavne su za uporabu, lako čiste međuzubni prostor te znatno skraćuju vrijeme čišćenja zubi.


Zašto je važno koristiti interdentalne četkice?

vrijeme čitanja: 1 min