Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi

Zasto zubi mijenjaju boju?

Uzroci promjene boje zuba su brojni. Od različitih genetskih poremećaja cakline i dentina, kao posljedica liječenja antibioticima (tetraciklini), učestale konzumacije obojene hrane i pića (kave, crnog vina, Coca-Cole), pušenja, nakon endodontske terapije i mnogi drugi. Također, tijekom vremena dolazi do trošenja cakline, ona postaje sve tanja zbog čega tamnija boja zubnog tkiva ispod cakline (dentin) dolazi do izražaja. Određeni sastojci hrane i pića mogu ubrzati trošenje cakline, kao što su limunska kiselina, bijelo vino, želučana kiselina. Stoga je potrebno pravilno održavati oralnu higijenu i ispirati zube nakon konzumacije neki od tih namirnica.

Metode izbjeljivanja

Za promjenu boje zuba koriste se preparati na bazi hidrogen peroksida, čijom se aktivacijom oslobađa kisik koji ulazi u strukturu zuba i na taj način mijenja njegovu boju za nekoliko nijansi. Danas su najčešće metode izbjeljivanja laserom ili lampom, kojom se koristimo u Dental Centru Čes. Uz aktivaciju gela na bazi hidrogen peroksida, svjetlost lampe dodatno ubrzava i poboljšava rezultate izbjeljivanja. U slučaju diskoloracije pojedinačnog zuba koja je nastala nakon devitalizacije zuba (“vađenja živca”), moguće je napraviti izbjeljivanje jednog zuba aplikacijom gela u sam zub. Postupak je bezbolan i ne oštećuje caklinu, a meka tkiva se zaštite prije tretmana, koji traje oko sat vremena. Također, prije tretmana je potrebno ukloniti naslage plaka i kamenca, te sanirati eventualne karijesne procese, loše ispune… Po završetku postupka je moguća osjetljivost zuba na hladnoću, nelagoda zubnog mesa, i vrlo rijetko upala grla.

Da li ste kandidat za izbjeljivanje zubi?

Kandidat za izbjeljivanje može biti gotovo svatko. Idealno je za osobe koje imaju zdrave zube, a željeli bi imati ljepši osmijeh. S druge strane, izbjeljivanje je poželjno izbjegavati kod djece mlađe od 16 godina, trudnica i dojilja, a osobama s izrazito osjetljivim zubima je potrebno prilagoditi tretman. Rezultat i dugoročnost izbjeljivanja ovise o trenutnom stanju i boji zuba svakog pacijenta, te o načinu održavanja oralne higijene i životnim navikama, odnosno konzumaciji jela i pića koji potamnjuju zube.


Izbjeljivanje zubi

vrijeme čitanja: 1 min