Kako odabrati pravu četkicu za zube?

Kako odabrati pravu četkicu za zube?

Došli ste u omiljenu drogeriju ili omiljenu trgovinu u namjeri da kupite četkicu za zube i uvijek naiđete na isti problem. Kako odabrati pravu četkicu za zube? Neki biraju po boji, neki vole neobične oblike, ali što je zapravo važno u odabiru zubne četkice? Mnogo je stvari po kojima se četkice razlikuju, ali svakako su najbitniji veličina glave četkice i mekoća vlakana.

Pri odabiru veličine glave četkice, potrebno je izabrati onu četkicu koja može doprijeti do svih djelova i najudaljenijih zuba. Kod djece je tako vrlo bitno birati četkice s malom glavom, ukoliko ste primjer osoba koja je uvijek u žurbi, ali ima lako dostupne sve zube, možete izabrati četkicu s većom glavom jer istom zahvaćate više površina zuba.

S druge strane kod odabira mekoće četkice, treba imati na umu da je ono što pokušavamo očistiti mekano (naslage na zubima s pripadajućim bakterijama). Tvrde naslage nije moguće odstarniti ni najtvrđim četkicama. Takve naslage potrebno je očistiti ultrazvučnim skidačima tvrdih naslaga, a ovu uslugu možete vrlo brzo, stručno i bezbolno obaviti u DENTAL.CLINIC  centru u Osijeku pod nazivom Dental centar Čes.

Sljedeće pitanje je da li koristiti običnu ili električnu četkicu? Osobnog smo stava da je obična bolja, no ako se korištenjem električne četkice dobije dodatna motivacija za održavanje oralne higijene i ona je odličan izbor. Ovdje svakako valja upozoriti na drastičnu razliku između električnih i soničnih četkica. Sonične četkice uz pomoć ultrazvučnog vibriranja svojim vlakana lakše uklanjaju naslage na zubima.

Za kraj imajte na umu da se na četkicama za zube može naći i do 100.000 bakterijskih kolonija, među kojima su često i fekalne bakterije, koje su tu dospjele onda kada ste nakon obavljene nužde neadekvatno oprali ruke, a prali zube ili kad ste izvana u sitne sate zaboravili oprati ruke prije nego ste u ruke uzeli četkicu za zube. Usporedbe radi daska wc školjke prosječnog obiteljkog toaleta sadrži i 625 puta manje bakterija. Zbog toga mijenjajte svoje četkice svakih par mjeseci.


Kako odabrati pravu četkicu za zube?

vrijeme čitanja: 1 min