Koje sve dentalne usluge pokriva HZZO

Koje sve dentalne usluge pokriva HZZO

Je li Hrvatska u samom vrhu zemalja EU po pravima pacijenata dentalne medicine za usluge koje pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje?
Boli vas zub, a nemate dopunsko zdravstveno osiguranje. Ne bojte se. Slobodno pokucajte na vrata stomatološke ordinacije. Sjedanje u zubarski stolac, u tom će vas slučaju, koštati 10 kuna participacije.
Odrasloj osobi pokriva se liječenje i vađenje zuba, ali i teži zahvati, kao i liječenje parodontoze. Također, dva puta godišnje možete očistiti kamenac, ali i napraviti protetske radove od krunica, djelomičnih i totalnih zubnih proteza, što ovisi o dobi i utvrđenim standardima.
Želite li, pak, nešto blistaviji osmijeh, morat ćete izdvojiti novac, primjerice za kompozitni ispun zuba od trojke pa nadalje prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine. Ova se usluga, naime, ne smatra standardnom, pa ni ne ulazi u hrvatsku košaricu osnovnih dentalnih usluga.
HZZO će u cijelosti pokriti troškove kompozitnih, popularno zvanih bijelih ispuna za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti, a ostalih zubi amalgamskim ispunima. Ne morate se brinuti. Ako vas još koji puta kroz godinu zaboli zub, liječenje i plombiranje nije limitirano.
Djeca, pak, ne moraju brinuti. Do njihove punoljetnosti, odnosno 18-te godine, HZZO im pokriva trošak aparatića za zube, ali i kompozitnih ispuna za sve zube.

Takav je opseg usluga zaokružen već pet godina i nije se mijenjao. Stoga, što čekate, ako još niste, krenite u stomatološku ordinaciju.

Autor: Ivana Barišić


Koje sve dentalne usluge pokriva HZZO

vrijeme čitanja: 1 min