Pokvario Vam se zub? Što sad?

Pokvario Vam se zub? Što sad?

Pogledali ste si u usta i vidjeli pokvaren zub ili Vam je stomatolog dijagnosticirao kvar zuba, ono što slijedi većina ljudi ne voli.

Pokvarena (kariozna) masa zuba mora se u potpunosti očistiti. U pravilu se to radi brže ili sporije rotirajućim instrumentima koji unatoč hlađenju zagrijavaju zub i uzrokuju bol zuba.

Mora li boljeti kod “zubara”? Odgovor je NE.

Mnogo puta u svakodnevnom radu slušam riječi pacijenata koji se žale da kod prošlog zubara nisu dobijali anesteziju, jer dotični bolje “osjeti” što radi, i bolje zna gdje se nalazi  odnosu na živac. To ne samo da je besmislica, nego taj doktor dentalne medicine očito ne poznaje dovoljno anatomiju zuba i svakako bi trebao znati da je najbolniji dio zuba onaj na spoju cakline i dentina, a to je područje prilično udaljeno od pulple zuba.

Ako nije anesteziran pacijent je stalno u strahu i očekuje nenadanu bol. Terapeut pak  stalno očekuje da se pacijent u naletu te iznenadne boli trgne, te ne može opušteno raditi. Nagli i nehotični trzaj pacijenta može uzrokovati ozljedu okolnih mekih tkiva (obraz, jezik) rotirajućim instrumentima korištenim pri popravku zuba.

Koji put se može dogoditi da unatoč lokalnoj anesteziji pacijent osjeti zahvat, to se može dogoditi zbog toga sto pacijent slabije reagira na anestetik ili isti nije apliciran na pravo mjesto. Tada bi trebalo pričekati još malo ili dati novu dozu anestetika.

Neki pacijenti se više boje igle nešto više nego boli zuba, te iz tog razloga odbijaju anesteziju. Mišljenja sam da bi takve pacijente trebalo umiriti, educirati ih odnosno objasniti prednosti lokalne anestezije, te ih nagovoriti na nju.

Na kraju ovog djela htio bih se osvrnuti na naplatu anestezije. Iako se kod nas u “Denatal centar Čes” anestezija nikada ne naplaćuje, postoje kolege koji istu naplaćuju. Žalosno je da HZZO ne priznaje plombiranje zuba s anestezijom, pa ugovorni subjekti HZZO-a to rade bez anestezije, ili istu naplate. Za to ih nemojte kriviti, jer u tom slučaju istu plaćaju iz vlastitog džepa. Kako mi djelujemo prvenstveno kao privatna ustanova koja ima ugovor s HZZO-om pokušavamo taj tretman pokloniti pacijentu, a ujedno sebi osigurati mirnoću, a pacijentima zadovoljstvo.

U sljedećoj objavi s našeg bloga čitajte o ispunima (plombama), koji bolji, dugotrajniji, skuplji…

Lijep pozdrav,

Josip Čes, dr.med.dent


Pokvario Vam se zub? Što sad?

vrijeme čitanja: 2 min