TURISTIČKA PONUDA

Posjetom ovome dijelu Europe imat ćete priliku doživjeti regiju gdje se susreću Hrvatska, Austro-ugarska i Osmanska baština, što ćete najprije primijetiti po arhitekturi te bogatim običajima i gastronomiji. Osijek, kulturno i gospodarsko središte istočne Slavonije i Baranje, smješten je na tek 20 km od ušća Drave s Dunavom.

Hotel Osijek  Osijek - Tvrđa

Za prvi posjet Osijeku preporučujemo vam da posjetite Tvrđu, dio grada iz 18. stoljeća gdje ćete vidjeti neke od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj. Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoja (u gradu je čak 17 parkova) doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim privatnim i javnim palačama. Paralelni put prema glavnom trgu vodi vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. Dovršena 1898. sa svojim 90 metara visokim tornjem i danas je najviša zgrada u Osijeku te druga najviša crkva u Hrvatskoj. Lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg pješačkog mosta na kojemu, ako vas ponese trenutak, možete ostaviti i vaš ljubavni lokot te se zauvijek zaljubljeni vraćati u Osijek.

Osijek - Europska avenija  Osijek - pješački most

Okolica Osijeka prepoznatljiva je po svojoj prekrasnoj prirodi i gastronomskim delicijama i vinu. Vino se u ovoj regiji proizvodi još od doba starog Rima, a najčešće su vrste Pinot, Chardonnay, Merlot i Frankovka te ponos svakog vinara – Graševina. Svjetski je pak poznata vinska sorta Traminac, slatkastog okusa, mirisom po tek ubranim ružama. Posebno je cijenjen onaj iz Iloka, a u njemu ne uživaju samo Hrvati već još od sredine 20. stoljeća i krunidbe kraljice Elizabete II i gosti na Britanskom dvoru.

Iločki podrumi  Kopački rit

Između mnogih gradskih manifestacija tijekom godine preporučujemo vam da svakako posjetite Dane vina i turizma te Državno prvenstvo u kuhanju fiš-paprikaša početkom svibnja, UFO festival mladih urbanih bendova sredinom lipnja, Osječko ljeto kulture s kazališnim i filmskim predstavama, izložbama i umjetničkim performansama od kraja lipnja do sredine srpnja, Pannonian Challenge festival ekstremnih biciklističkih sportova, rock i urbane glazbe sredinom kolovoza, Zemlju bez granica – dječji festival krajem kolovoza, Dane prvog hrvatskog piva – festival osječkog piva i zabavne tamburaške glazbe koji nazivaju i „najvećim slavonskim svatovima“ sredinom rujna te za kraj godine romantični i zabavni Advent u Osijeku. Tijekom cijele godine u gradu vas očekuje sajam antikviteta u staroj Tvrđi te umjetnički ciklus Četiri godišnja doba – land-art festival skulptura i slika od trave, lišća, pijeska, slame i snijega u gradskim parkovima, na ulicama i trgovima.

Pozivamo vas da i sami krenete u istraživanje najzanimljivijih atrakcija u gradu i njegovoj okolici, u vašoj novoj turističkoj destinaciji – Osijeku.

 

Izvor: Turistička zajednica grada Osijeka