Vodič za poboljšanje oralne higijene

Vodič za poboljšanje oralne higijene

Vjerovatno su Vam već dosadili ovakvi članci, ali svaki Smile makeover, svaka oralna rehabilitacija (obnova stanja u usnoj šupljini), svaki posjet stomatologu, zubaru, doktoru dentalne medicine, “čika zubi” ili kako ga god zvali treba početi s pričom o adekvatnom pranju zuba odnosno održavanju oralne higijene.

Pravilno se brinuti o svojim zubima zvuči privlačno, ali to je ujedno i zahtjevan posao. Iako briga o vlastitim zubima nije komplicirana, često je najteže nadvladati lijenost kako bi smo zbilja postigli svoj cilj – njegovane i zdrave zube. Pranje zubi jednom ili dvaput dnevno nije dovoljno. Moramo biti pažljiviji dok održavamo zube čistima, jer loš izgled zubi te loš zadah mogu negativno utjecati na naše samopouzdanje. Stoga, ako želimo lijepe i njegovane zube, potrebno je slijediti ove korake:

1. Kvalitetna četkica za zube uvijek je od velike pomoći

Najbolje je koristiti mekanu četkicu sa zaobljenim vlaknima. Takva četkica spriječava moguće nadraživanje ili krvarenje desni. Preporučeno je četkati zube obavezno dvaput dnevno (ujutro i navečer) te po mogućnosti poslije svakog jela.

2. Koristiti zubni konac svaki dan?

Iako to može zvučati kao dosadan i naporan posao, čišćenje zubi koncem je jedan od najvažnijih čimbenika održavanja oralnog zdravlja. Ipak, korištenje konca nije najjednostavnije, pa se u zamjenu za konac preporučuju interdentalne četkice. Čak i kada redovito peremo zube, postoje mjesta koje obična četkica ne može dosegnuti, a na kojima se nakupljaju ostaci hrane. Ta područja mogu se očistiti jedino zubnim koncem ili interdentalnim četkicama. Interdentalne četkice posebno su korisne kod osoba koje imaju keramički most, keramičku krunicu, implantat, keramičke ljuskice (veneers) ili slične nadomjeske.

3. Koristiti vodicu za ispirane usne šupljine

Vodica za ispiranje nema vitalnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine, ali sigurno može poslužiti kao pomoćno sredstvo kada nije moguće koristiti četkicu. U moru vodica za ispiranje na tržištu treba birati one koje Vam mogu biti od koristi, kao npr. Vodica za ispiranje s fluoridima za osjetljive zube ili ona s klorheksidinom za osobe sa osjetljivim zubnim mesom (krvarenje zubnog mesa).

4. Izbjegavati gazirana pića i pušenje

Gazirana pića sadržavaju ogroman udio šećera i ostalih supstanci koje su štetne za zdravlje zubi, ali i za zdravlje općenito, stoga je najbolje izbjegavati ih. Druga stvar štetna za zube je pušenje. Pušenje je povezano sa nastankom raznih bolesti desni te može dovesti do diskoloracije zubi.

U ovom poglavlju nije obuhvaćena pasta za zube, namjerno, jer ćemo se iste dotaći u posebnom članku.

Ovo su neki od najvažnijih savjeta za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine. Vjerujemo da svatko ima svoju tajnu čiste usne šupljine. Posljednji, ali ne i manje važan savjet je – redovito, odnosno svakih šest mjeseci posjećujte stomatologa kako bi na vrijeme sanirali moguće stomatološke probleme!

Sva pitanja, pregledi, savjeti kod nas u Dental centar Čes su besplatni, zato slobodno iskoristite prostor na ovom blogu ili zatrpajte naš inbox pitanjima. Rado ćemo Vam odgovoriti ☺☺☺.


Vodič za poboljšanje oralne higijene

vrijeme čitanja: 2 min